Termin przydatności produktu w zależności od jego rodzaju trwa od 6 miesięcy ( EM probiotyk, EM-bio, EM- Ogród, EM -NA) do 12 miesięcy
(EM-1, EM-Refresh , EM-5) licząc od daty produkcji podanej na opakowaniu w formacie DDMMRR. Po otwarciu preparatu należy go zużyć w ciągu 2-4 tygodni.
Termin ważności podany przez producenta ( Greenland Technologia EM sp.z o.o. ) to okres w jakim preparat może się najszybciej popsuć, jeżeli będzie zupełnie nie odpowiednio przechowywany . Ale jeżeli będzie trzymany w chłodnym miejscu , w lodówce, nie będzie doświadczał dużych zmian temperatur i nie zostanie zanieczyszczony podczas nalewania, wówczas swoje właściwości zachowa znacznie dłużej ( średnio do 3 miesięcy).
Jednym ze sposobów na przedłużenie okresu w którym można używać produktów EM jest przelewanie preparatów do mniejszych, czystych butelek i trzymanie ich na przykład w piwnicy .
Oznaką tego, że produkty EM są już nie do użycie , jest zapach. Dopóki przypomina on łagodną fermentację wina czy kwasu chlebowego jest w porządku ale w momencie kiedy zaczyna brzydko pachnieć oznacza to, że preparat trzeba już wyrzucić do kanalizacji czy też do gleby gdzie jeszcze bakterie mogą zadziałać . Czasami takie sytuacje mają miejsce dopiero po kilku a nawet kilkanaście miesiącach .
Starsze produkty, o zapachu nie wskazującym na rozpoczęcie niekorzystnych procesów gnilnych, są jeszcze aktywne ale w mniejszym stopniu niż świeże produkty . Innymi słowami, nie rozwijają się tam szkodliwe bakterie, ale proporcje między rożnymi mikroorganizmami zawarte w EM zaczynają się stopniowo zmieniać z tego powodu , że mają rożne cykle rozmnażania. Mamy więc jeszcze efekt działania EM ale już nie tak optymalny .
Jeżeli zapotrzebowanie na EM jest małe to warto kupować mniejsze opakowania by w krótkim czasie wykorzystać ich największe działanie. Wszystkie produkty EM Refresh , EM Probiotyk , EM Ogród, EM-5 dostępne są również w opakowaniach 200 ml.