Z moją młodą sąsiadką Małgosią, zaczynamy przygotowywać stoisko EM na święto. Robiłyśmy ferment z melisą i lawendą.
Stoisko EM widzę jako miejsce spotkań, wymiany doświadczeń oraz degustacji, np. fermentu, wypieków z bokashi, ogórków kiszonych ….. Można tez będzie tam nabyć produkty EMowe lub produkowane na EM, które gdzieś indziej trudno kupić: warzywa , owoce, zioła , specjalny Refresh różowy, kulki ceramiczne…
Obowiązywać będzie, jak co roku, na terenie festiwalu nasza waluta lokalna – FALEMY .
Załączam poniżej jeden z licznych przepisów na ferment, od mojego znajomego, mistrza fermentacji.
” …..Fermentowanie ziół nie nastręcza kłopotów a efekty pracy zaskoczą nawet malkontentów. Zioła to naturalne lekarstwo. Przemienione fermentacją obsypują nas bogactwem witamin, minerałów i antyutleniaczy. Jak to się dzieje?
Spiritus movens fermentacji są bakterie. To niewidzialny sprzymierzeniec fermentu. Odpowiadają za transformację surowców roślinnych w życiodajne substancje. Mikroorganizmy organizują i chronią każdą fermentację. Bez nich świat przestaje oddychać i nieruchomieje…..
Oto przykładowa orzeźwiająca mieszanka na każdą okazję.
Zmieszajmy w jednakowych proporcjach: lawendę, melisę i rumianek. Wrzućmy trochę młodych pędów sosny, szczyptę kozieradki i kardamonu. Właściwym jest dodanie również kilku plasterków świeżego imbiru i limonki lub cytryny.
Czynności
W 2 litrach wody o temperaturze 35 C rozpuśćmy dokładnie miód. ( ja dodałam sok jabłkowy 300 ml )
Z pomocą papierowego ,,lejka” usypmy ziół ok. 1/10 objętości fermentułki .
Następnie wlejmy przygotowany rozczyn miodowy.
Teraz czas na pielęgniarzy fermentacji: czyli 200ml koncentratu EM
Dopełnijmy nasz pojemnik wodą po nasadę szyjki i dodajmy imbir i limonkę.
Tymczasem zaopatrzmy fermentułka w strój, korek i rurkę fermentacyjną.
Odstawmy ją na 5-7 dni w ciepłe i bezpieczne miejsce.
Po tym czasie napój jest gotowy. Ma kwaśny i orzeźwiający smak. Przecedzamy go przez czyste płótno do zakręcanych butelek.
Na zdrowie! ”
+ jeszcze dodałam parę kulek ceramicznych aby ulepszyć jakość wody.
Witam Nicole, prosze powiedz ile dać miodu. Pozdrawiam – Tamara
witaj do takiej ilości fermentu trzeba dodać 200 ml miodu . Pozdrawiam