W naszej rotundzie rośnie mnóstwo rukoli. Przypomnę, że rotunda to okrągły namiot foliowy, zbierający wodę z deszczu. Do niej sarny, buszujące w moim ogrodzie przed domem, nie mają dostępu . Z rukoli robię pyszne pesto, używając najlepszych składników, jakie mam pod ręką.
Składniki:
Duży pęczek rukoli
Miseczka prażonych pestek słonecznika
Miseczka prażonych pestek konopi (mój mąż sam je otwiera)
Myślę, że każde pestki, jakie mamy, mogą się nadać, np. pestki pini, orzechy włoskie, orzechy nerkowca ….
Kilka ząbków czosnku
Miseczka otrąb bokashi
Kilkanaście liści bazylii
Sól i pieprz do smaku
Olej konopny i olej rzepakowy (każdy dobry olej będzie się nadawał)
Przygotowanie:
Miksuję całość blenderem, dodając olej, aby uzyskać kremową konsystencję.
Zamykam w słoiku i polewam cienką warstwą oleju, aby lepiej się konserwowało. Trzymam w lodówce