W naszej rotundzie rośnie mnóstwo rukoli. Przypomnę, że rotunda to okrągły namiot foliowy, zbierający wodę z deszczu. Do niej sarny, buszujące w moim ogrodzie przed domem, nie mają dostępu . Z rukoli robię pyszne pesto, używając najlepszych składników, jakie mam pod ręką.

Składniki:
- Duży pęczek rukoli
- Miseczka prażonych pestek słonecznika
- Miseczka prażonych pestek konopi (mój mąż sam je otwiera)
- Myślę, że każde pestki, jakie mamy, mogą się nadać, np. pestki pini, orzechy włoskie, orzechy nerkowca ….
- Kilka ząbków czosnku
- Miseczka otrąb bokashi
- Kilkanaście liści bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- Olej konopny i olej rzepakowy (każdy dobry olej będzie się nadawał)
Przygotowanie:
- Miksuję całość blenderem, dodając olej, aby uzyskać kremową konsystencję.
- Zamykam w słoiku i polewam cienką warstwą oleju, aby lepiej się konserwowało. Trzymam w lodówce
Wpis powiązany:
Ogórki kiszone z EM-ami