Październik 2023
„Stories from the European EM Producers , Distributors, and Propagators, Conference – October 2023 „
Europejska branża EM
Piękna Oksytania we Francji została wybrana w tym roku jako miejsce spotkania Europejskich uczestników branży EM, obejmując producentów, dystrybutorów oraz stowarzyszenia propagujące EM Sprawnie działające zespoły EM Agriton Belgia i Agriton Francja zorganizowały to wydarzenie pod kierownictwem Jurgena Degraeve.
Miałam szczęście być częścią Polskiej delegacji, razem z Pauliną i Pawłem Zajączkowskimi z firmy Greenland Technologia EM i jej głównym technologiem Marcinem Wikira. Polecieliśmy do Montpellier, a później dotarliśmy do miasteczka Millaud.
Stolica królu serów
Millaud to miasteczko znajdujece się w regionie słynnym z najwyższego w Europie wiaduktu oraz, jak się okazało, z produkcji sera Roquefort. Ten ser dojrzewa od wieków w naturalnych grotach utworzonych przez pęknięcia gór podczas topienia lodowców. Zyskuje swój unikalny smak dzięki specyficznym bakteriom, które występują jedynie w tych grotach. Jest wytwarzany z mleka owiec rasy Lacaune. Mleko musi być świeże i pochodzić z pastwisk znajdujących się w obrębie około 100 km od wioski Roquefort, którą odwiedzaliśmy podczas naszej podróży, aby zobaczyć groty jednego z producentów.
Firma Agriton od kilku lat współpracuje z hodowcami tego regionu. Rolnicy bardzo doceniają brak zapachów w owczarniach, w których przebywa po 600 zwierząt. Doświadczyli redukcji śmiertelności jagniąt i poprawy ogólnego zdrowia stada, bez konieczności stosowania antybiotyków. Istotne jest także uproszczenie pracy wynikające z możliwości rzadszej wymiany słomy oraz bardziej efektywnej metody przetwarzania używanej słomy.
Metoda Bokashi
Podczas konferencji rozmawialiśmy o zaletach fermentacji obornika i innych organicznych odpadów zamiast tradycyjnego kompostowania. W przypadku fermentacji bokashi, w przeciwieństwie do klasycznego kompostu, tracimy tylko 1% masy odpadów zamiast 50% i więcej. Oznacza to, że węgiel zawarty w odpadach pozostaje w glebie, zamiast uwalniać się w postaci CO2, co przyczynia się do uniknięcia procesów gnilnych i produkcji toksycznych substancji oraz zapobiega rozwojowi patogenów. Metoda bokashi nie wymaga częstego przewracania pryzmy, ponieważ proces fermentacji jest beztlenowy.
Omawiano różne sposoby fermentacji obornika, w tym układanie pryzmy razem z minerałami w postaci mielonych muszli lub pokruszonych skał. Istnieje także możliwość rozpoczęcia procesu fermentacji w budynkach inwentarskich, poprzez bezpośrednie spryskiwanie słomy.
Należy podkreślić, że po kilku miesiącach fermentacji pryzma wygląda niemal tak samo jak na początku. Często rolnicy wątpią, czy proces przynosi efekty, ale okazuje się, że po rozsypaniu na polu pryzma szybko rozkłada się, poprawiając strukturę gleby.
W obliczu zmian klimatycznych rolnicy mogą znaleźć w tej metodzie nowe źródła dochodu, poprzez uzyskanie dotacji za działania przyczyniające się do redukcji emisji CO2.
EM integracja
Podczas konferencji mieliśmy również okazję do osobistych spotkań i integracji. Z radością degustowaliśmy króla serów, który rozpuszczał się w ustach jak masło, podawany z różnymi słodkimi dodatkami oraz oczywiście z winem. Piliśmy wino pochodzące z winnic traktowanych tylko EMami (10-krotnie w ciągu sezonu, 10 litrów na hektar).
Nowością na tych spotkaniach była obecność stowarzyszenia propagującego EM z Włoch, Belgii, Francji, Szwajcarii i Polski. Byłam bardzo szczęśliwa, że mogłam przedstawić makietę mojej książki dla dzieci, która wkrótce zostanie wydana z logo EM w kropeczkach na okładce.
Stowarzyszenie EM w Europie
Włosi koncentrują się na propagowaniu użycia EM w gospodarstwach domowych zamiast chemii. Francuzi prowadzą szeroki program edukacyjny w szkołach i przedszkolach, zbierają odpady ze stołówek i propagują fermentację bokashi w rolnictwie. Belgowie wydają piękny magazyn o EMach dwa razy do roku, organizują regularne spotkania i szkolenia oraz dostarczają źródła Hado* dla swoich członków.
Ustaliliśmy platformy komunikacyjne dla Europejskich Stowarzyszeń propagujących EM, co moim zdaniem jest ogromnym krokiem naprzód. Będziemy zapraszać inne stowarzyszenia oraz nieformalne grupy działające na rzecz EMy w Europie, abyśmy mogli wzajemnie się wspierać na polu wymiany informacji i wspólnych działań. Teraz możemy tworzyć wspólne projekty edukacyjne, spotykać się, uczyć od siebie wzajemnie i dzielić się wiedzą.
Wielkie podziękowania dla Pauliny i Pawła, którzy zabrali mnie w tę podróż oraz dla Jurgena i jego wspaniałej ekipy z Agriton za ich gościnność. Osobiście doświadczam, jak synergia działająca między nami stanowi niezwykłe źródło energii i radość.
*Energia Hado to określenie właściwości regeneracyjnych i ochronnych EMy w różnych postaciach, intensywnie badane ostatnio przez prof. Higga. Jest to pasjonujący temat, do którego powrócimy.
„Stories from the European EM Producers, Distributors, and Propagators, Conference – October 2023.
European EM industry
Beautiful Occitania in France was chosen this year as the meeting place for European participants in the EM industry, including producers, distributors, and EM promotion associations. Efficient EM teams from Agriton Belgium and Agriton France organized this event under the leadership of Jurgen Degraeve.
I was fortunate to be part of the Polish delegation, along with Paulina and Paweł Zajączkowski from Greenland Technology EM and its chief technologist, Marcin Wikira. We flew to Montpellier and then reached the town of Millaud.
The capital of cheese kings.
This town is famous for having the highest viaduct in Europe and, as it turned out, for the production of Roquefort cheese. This cheese has been maturing for centuries in natural caves formed by mountain cracks during the melting of glaciers. Its unique taste is attributed to specific bacteria found only in these caves. It is made from the milk of Lacaune sheep. The milk must be fresh and come from pastures located within about 100 kilometers from the village of Roquefort, which we visited during our trip to see the caves of one of the producers.
Agriton has been collaborating with farmers in this region for several years. Farmers greatly appreciate the absence of odors in the sheepfolds, where up to 600 animals are kept. They have experienced a reduction in lamb mortality and an overall improvement in the health of the herd, without the need for antibiotics. It is also essential to simplify work, as it allows for less frequent straw replacement and more efficient processing of used straw.
The Bokashi method
During the conference, we discussed the benefits of fermenting manure and other organic waste instead of traditional composting. In the case of bokashi fermentation, unlike traditional compost, only 1% of waste mass is lost instead of 50% or more. This means that the carbon in the waste remains in the soil, rather than being released as CO2, which helps avoid putrefaction processes and the production of toxic substances and prevents the growth of pathogens. The bokashi method does not require frequent turning of the compost pile, as the fermentation process is anaerobic.
Various methods of manure fermentation were discussed, including stacking the pile with minerals in the form of ground shells or crushed rocks. There is also the possibility of initiating the fermentation process in livestock buildings by direct straw spraying.
It is worth emphasizing that after several months of fermentation, the pile looks almost the same as it did at the beginning. Often, farmers doubt whether the process is effective, but it turns out that after spreading the pile in the field, it quickly breaks down, improving soil structure.
In the face of climate change, farmers can find new sources of income in this method by obtaining subsidies for actions contributing to the reduction of CO2 emissions.
EM integration
During the conference, we also had the opportunity for personal meetings and integration. We joyfully tasted the king of cheeses, which melted in our mouths like butter, served with various sweet additions and, of course, wine. We drank wine from vineyards treated with EM only (10 times during the season, 10 liters per hectare).
EM Association in Europe.
A novelty at these meetings was the presence of the EM promotion association from Italy, Belgium, France, Switzerland, and Poland. I was very happy to present a model of my children’s book, which will soon be published with the EM logo on the cover.
Italians focus on promoting the use of EM in households instead of chemicals. The French conduct an extensive educational program in schools and kindergartens, collect waste from cafeterias, and promote bokashi fermentation in agriculture. Belgians publish a beautiful EM magazine twice a year, organize regular meetings and training, and provide Hado* sources for their members.
We have established communication platforms for European EM promotion associations, which, in my opinion, is a significant step forward. Now we can create joint educational projects, meet, learn from each other, and share knowledge.
Many thanks to Paweł and Paulina, who took me on this journey, and to Jurgen and his wonderful Agriton team for their hospitality. Personally, I experience how the synergy between us provides an extraordinary source of energy and joy.
*Hado Energy is a term that describes the regenerative and protective properties of EM in various forms, which have been intensively studied recently by Professor Higga. This is an exciting topic we will revisit. We will invite other associations and informal groups working on behalf of EM in Europe to support each other in exchanging information and joint activities.”
Szkoda, ze nie wiedzialam , mieszkam w l’Occitanie. Wspaniale wiesci. Chcialabym miec namiary na przedstawicieli w Okytani, aby moc troche podzialac , w szkolach itd, w miejscu , w ktorym mieszkam. Zycze samych wspanialosci w Nowym roku, niech nam sie wszystkim pieknie darzy.
Jestescie wspaniali. Wdzieczna jestem za wiedze, ktora sie dzielicie.
Odkrylam was u Zyggiego z Teksasu.
Pozdrawiam cieplutko
Agnieszka Slonecka
Dzień dobry Agnieszko .Jak miło . Poszukam dla ciebie adresy i napiszę Pozdrawiam cię ciepło