Ferment świąteczny na prezent.

Ferment na bazie EM 1, koncentratu jabłkowego i korzennych przypraw świetnie sprawdzi się w roli prezentu. Kompozycja cytrusów, cynamonu, imbiru i kardamonu rozgrzewa i wspomaga trawienie, co z pewnością docenimy po licznych pokusach wigilijnych…

5 pomarańczy
1 cytryna
3 laski cynamonu
5 łyżeczek mielonego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kardamonu w całości
200 ml koncentratu jabłkowego
200 ml EM 1

Pomarańcze i cytryny zanurzyłam we wrzątku, a następnie pół godziny kąpałam w wodzie z EM Probiotyk. Potem pokroiłam w niewielkie cząstki i wrzuciłam do baniaka. Dodałam przyprawy. Zalałam wodą (zawsze trzeba pamiętać o jej dobrej jakości!), napełniając naczynie do 3/4 wysokości. Dodałam koncentrat jabłkowy i bardzo dokładnie wymieszane EM-1. Baniakiem z całą zawartością trzeba delikatnie zakręcić. Zaopatrzyć w rurkę fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *