Ferment na bazie EM 1, koncentratu jabłkowego i korzennych przypraw świetnie sprawdzi się w roli prezentu. Kompozycja cytrusów, cynamonu, imbiru i kardamonu rozgrzewa i wspomaga trawienie, co z pewnością docenimy po licznych pokusach wigilijnych…
5 pomarańczy 1 cytryna 3 laski cynamonu 5 łyżeczek mielonego imbiru 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kardamonu w całości 200 ml koncentratu jabłkowego 200 ml EM 1
Pomarańcze i cytryny zanurzyłam we wrzątku, a następnie pół godziny kąpałam w wodzie z EM Probiotyk. Potem pokroiłam w niewielkie cząstki i wrzuciłam do baniaka. Dodałam przyprawy. Zalałam wodą (zawsze trzeba pamiętać o jej dobrej jakości!), napełniając naczynie do 3/4 wysokości. Dodałam koncentrat jabłkowy i bardzo dokładnie wymieszane EM-1. Baniakiem z całą zawartością trzeba delikatnie zakręcić. Zaopatrzyć w rurkę fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni.
co to jest ,,,koncntrat jabłkowy,,,,, czy to jest sok…? pozdrawiam
To jest koncentra, wygląda jak gęsty syrop
Pozdrawiam