Receptura z wykorzystaniem EM1
—————————————————-
Na 10 kg otrąb pszenicznych należy przygotować:
40 – 50 ml EM1
40 – 50 ml melasy z trzciny cukrowej
2,5 litra ciepłej wody
Składniki dokładnie mieszamy i umieszczamy w szczelnym pojemniku lub grubym worku foliowym. Mieszanina powinna być wilgotna ale nie rozwodniona. Jeśli okaże się iż wlaliśmy za dużo płynu trzeba dodać suchych otrąb i powtórnie wymieszać. Bokashi powinno dojrzewać 14 dni.
Po tym czasie otręby powinny sfermentować i po wysuszeniu nadają się do użytku.
Zestaw do namnażania EM1 + Melasa można kupić tu.
Gotowe bokashi kupisz tu.
Receptura z wykorzystaniem EMA
————————————————–
Proporcje: do odważonej ilości otrąb dodajemy 3-6% EMA
Wymieszać dokładnie otręby z EMA i dodać wody aby poziom wilgotności otrąb osiągnął wartość 35% do 40%. Możemy ocenić wilgotność otrąb biorąc ich garść i ściskając w kulkę. Przy ściskaniu zwilżonych otrąb z mieszaniny nie powinna wyciekać woda. Uformowana kulka powinna zachowywać kształt, ale rozpadać się przy lekkim nacisku. W przypadku gdybyśmy dodali zbyt dużo roztworu EMA należy dodać otrąb, aby utrzymać odpowiedni poziom wilgotności. Następnie należy umieścić uzyskaną mieszaninę otrąb i EM w hermetycznym opakowaniu / Podwójny worek na śmieci, wiaderko z zamknięciem, etc… / w celu stworzenia warunków dla fermentacji beztlenowej. Po 2 tygodniach EM-Bokashi jest gotowe. Kwaskowy smak produktu oraz obecność nalotu białej pleśni na powierzchni bokashi świadczy o tym, że proces fermentacji miał właściwy przebieg.
Bokashi należy wysuszyć by stało się całkowicie suche i sypkie. Bokashi suszymy w półcieniu i przewiewnym miejscu rozsypując je cienkimi warstwami. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.
PS zdjęcie z strony ecolivingorganics.com i tekst prawdopodobnie z starszego czasopisma EMECHO . ACTA nie , informacja jest wolna ale ukłony się należą 🙂
Thank you Greetings Nicole
Essays like this are so important to boradennig people’s horizons.
Thank you . Greetings
Nicole
Witaj Nicole, jaka jest różnica między EM1 a EMA? Chciałabym zacząć robić bokashi, ale nie do końca rozumiem co kupić.
Dzień dobry EM 1 to preparat bazowy , koncentrat z uśpionymi mikroorganimam. Kupuje się komplet melasa i EM 1 i z nich robi się EM A czyli EM aktywne gotowe do użycia . Mam rzeczywiśczie 2 rózne receptury na robienie bokashi , jedna z EM 1 a druga z EM A Rób jak ci będzie wygodny Pozdrawiam Nicole