Po „zimnych ogrodnikach” sezon ogrodowy można uznać za oficjalnie otwarty!!! Pracujemy intensywnie na grządkach i rabatach, a z nami – ramię w ramię – cztery ekipy Efektywnych Mikroorganizmów w postaci czterech różnych, specjalnie skomponowanych preparatów.
EM NA – uniwersalne działanie w przystępnej cenie.
EM NA jest naturalnym, płynnym nawozem, w którym wiodącą rolę pełnią mikroorganizmy glebowe. To najtańsza dostępna forma EM-ów, gotowych do użycia. Poprawia strukturę i żyzność gleby, wpływając na harmonijny wzrost roślin. Doskonale sprawdzi się w niewielkich, przydomowych ogródkach, jak i dużych, wielohektarowych uprawach. Można połączyć go w jednym zabiegu z EM-5 lub EM Ogród. Bardziej szczegółowe informacje dotyczące zastosowania EM NA znajdziecie tu.
EM Ogród – pielęgnacja szczególnie wymagających roślin.
EM Ogród to specjalna mieszanka mikroorganizmów, wzbogacona o EM-X Gold, EM-5, EM-7 i ekstrakty ziołowe. Tak jak EM NA korzystnie wpływa na parametry gleby, a ponadto ma wzmocnione działanie ochronne i stymulujące wzrost, kwitnienie i owocowanie roślin. Poprawia wygląd i smak owoców i warzyw. Intensyfikuje kolor kwiatów ozdobnych.
Zarówno EM Ogród jak EM NA można używać do przyspieszania kompostowania.
EM-5 – naturalny środek ochrony roślin.
W skład preparatu EM-5, oprócz bazowej kompozycji EM, wchodzą również EM-X Gold, czosnek, papryka chilli, ocet jabłkowy i alkohol. Ogranicza aktywność organizmów patogennych roślin. Skutecznie zapobiega występowaniu chorób grzybowych i działa odstraszająco na szkodniki. Jest całkowicie bezpieczny dla ludzi, zwierząt, w tym owadów zapylających.
EM Multi Grower – wzmacnianie i regeneracja.
Preparat EM Multi Grower został opracowany specjalnie do budowania silnego systemu korzeniowego roślin oraz jego regeneracji po warunkach stresu, jak np. przesadzanie czy przymrozki. Najlepiej sprawdzi się przy zaprawianiu nasion, produkcji rozsady, przesadzaniu roślin i poprawie kondycji długoletnich plantacji. Jego właściwości są rezultatem działania EM-7 oraz zwiększonej zawartości Azotobacter. Więcej informacji tu.