Zamarzył nam się parę lat temu „chleb taki, jak kiedyś”. Zależało nam, żeby nie było w nim spulchniaczy, ulepszaczy i wszelkich innych wątpliwej proweniencji dodatków. Po długich, bezowocnych poszukiwaniach i licznych zakończonych rozczarowaniem testach, namówiliśmy naszą sąsiadkę i przyjaciółkę, by upiekła kilka bochenków, a potem jeszcze kilka, i jeszcze… I tak Zula zaopatruje nas w chleb już od blisko 4 lat… 🙂 A jest to chleb fenomenalny, który nie ma sobie równych!!! Z dodatkiem kminku lub czarnuszki albo zupełnie bez niczego – w każdym wydaniu jest po prostu PYSZNY!

Dziś dzielimy się z Wami przepisem w wersji z otrębami bokashi.

Zakwas.

Prawdziwy chleb potrzebuje zakwasu. Jak go przygotować? Nic prostszego!

Potrzebujemy 1/2 szklanki dobrej mąki żytniej razowej. Wsypujemy ją do słoika i mieszając dolewamy tyle letniej wody, żeby mieszanina miała konsystencję śmietany. Przez kolejne 4-5 dni dodajemy po 2-3 łyżki mąki i uzupełniamy wodą na tyle, żeby utrzymać pożądaną konsystencję. Po upływie 5 dni zakwas jest gotowy do użycia.

Zaczyn.

Kiedy mamy już zakwas pora przystąpić do sporządzenia  zaczynu. Będziemy potrzebować:

10 dkg mąki żytniej chlebowej (typ 720),

3 łyżki zakwasu,

200ml wody.

Składniki mieszamy dokładnie, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawiamy na noc.

Ciasto.

Przygotujmy:

20 dkg mąki orkiszowej,

10 dkg mąki żytniej chlebowej (typ 720),

10 dkg mąki żytniej razowej,

2 łyżki otrębów bokashi,

1,5 łyżeczki soli,

łyżeczkę cukru.

Do zaczynu dodajemy resztę składników i 130 ml wody. Mieszamy w misce (przez ok. godzinę!), wyrabiając lekko klejące się ciasto. Pozostawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia, a następnie przekładamy do keksówki i odstawiamy na następne 4-5 godzin.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok.175 st. C, wstawiamy chleb i pieczemy przez 45-50 minut, aż się zrumieni.

Smacznego!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + 18 =

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Facebook
Facebook
Facebook
Youtube
Youtube
Youtube
Allegro
Allegro
Allegro