Co raz bardzej rozumiemy że pszczoły, w przyrodzie, grają kluczową rolę. Potrzebne są naturalne sposoby na leczenie ich.
Jeżeli szukacie doświadczeń i badań na temat wpływ stosowania EM-ów na zdrowotność pszczół to znajdziecie je w Chorwacji. Tam nastąpiła katastrofa w czerwcu 2020. Miliony martwych pszczół zostały odnalezione przy granicy Węgrami. Było to pewnie poważny bodziec do wspierania takich badań.
Właściciele firmy EFEKTIVNI MIKROORGANIZMI ORIGINALNA TEHNOLOGIJA RIJEKA doo od lat pasjonują się badaniami dr Ivany Tlak Gajger. We współpracy z EMRO bada ona wpływ EM-ów na jelitowy mikrobiom pszczół.
Artykuł jej autorstwa i czterech innych badaczy z Uniwersytetu w Zagrzebiu pod tytułem: Wpływ probiotyku na niektóre parametry terapeutyczne, biochemiczne i immunologiczne pszczoły miodnej w warunkach polowych i laboratoryjnych został opublikowany przez Journal of Insects.
Opisuje doświadczenia podczas których pszczoły karmiono cukrem z dodatkiem probiotyku w różnych stężeniach. Badania wskazały, że EM jest obiecującym dodatkiem do żywności w walce
z nosemozą.
PS: EM-probiotyk
Polecam również https://emblognicole.emformacja.pl/kilka-porad-dla-pszczelarzy/