W tym roku (2012) pierwszy raz spróbuję tworzyć grządki na bieżąco zakopując bokashi z odpadów domowych.
Zawartość wiaderka zakopujemy w ziemi.
W tym celu wykopujemy rowek głębokości 25 cm i długości około 1,5 m.
Wsypujemy tam zawartość wiaderka, lekko mieszamy z ziemią i przykrywamy około 8 cm warstwą ziemi.
Po upływie 6/8 tygodni w tym miejscu powstanie piękna, czarna próchnica. Nie należy tam nic sadzić przez pierwsze 8 dni, bo masa kompostowa w pierwszym okresie jest bardzo kwaśna.
AKTUALIZACJA:
Minęło 5 lat (2017) dodawania własnego kompostu z odpadów domowych i 2 razy kompost z podłoże po uprawy pieczarki, też na EM.
Ziemia zmieniła kolor jest ciemna lekka, pięknie mi rośnie sałata, rzodkiewka, koperek, pietruszka, cebulka. Codziennie wylądują na stole. Warzywa zaczynają przypominać w wyglądzie te, które można kupić w sklepie, a smakiem przewyższają.