Uwielbiam kompostowanie! To może brzmieć dziwnie, ale postrzegam kompostowanie jako bardzo wzniosłą czynność. Zbieramy odrzucone, wzgardzone, nienadające się już do niczego fragmenty naszej rzeczywistości materialnej i poświęcamy im uwagę, wiedzę i cierpliwość, zamieniając w humus, żywą glebę, ciało Matki Ziemi. Marzy mi się nauka kompostowania emocji i myśli w szkole. Przy okazji prowadzenia warsztatów o Efektywnych Mikroorganizmach i używania wiaderka do kompostowania, zawsze staram się przemycać moją osobistą filozofię, inspirowaną obierkami i skórkami od bananów. Kompostujemy na okrągło. Nasza 4-osobowa rodzina zapełnia wiaderka mniej więcej raz w tygodniu. Czasami zakopuję przefermentowaną zawartość wiaderka między grządkami albo pod krzewami w ogrodzie, nie za blisko roślin, bo w pierwszym okresie, do około 8-10 dnia, bokashi jest dość kwaśne i może spalić delikatne korzenie. Na ogół jednak wysypuję bokashi na kompostownik, gdzie już szybko i bez przewracania zamienia się w ciemną ziemię kompostową . Radzę skorupki od jajka dobrze zgnieść przed wyrzuceniem, ponieważ one najdłużej się rozkładają. Jesienią układam pryzmę kompostową, którą już teraz, na wiosnę otwieram i używam do przygotowania grządek.
Witam
Czy przefermentowaną zawartość wiaderka mogę, w miesiącach styczeń, luty i ewentualnie marzec, jeśli ziemia jest nie zamarznięta zakopać w ogrodzie ?
Również nie zauważyłam obierek z ziemniaków – czy tez można je przefermentowywać w wiaderku ?
Przeczytałam tez o resztkach sera i ryb \a resztki mięsa ?\ Przepraszam ze tak szczegółowo pytam ale chcę zamówić wiaderka i potrzebuję dużo wiedzy na temat kompostowania odpadów kuchennych za pomocą EM Bokashi. Pozdrawiam Danuta Krygier
Dzień dobry Danuta
Dziękuję za zainteresowaniem moim blogiem .
Można objerki od ziemniaków kompostować w wiaderku i również resztki sera i mięsa. Kiedy mamy odpady zawierające więcej białka tak jak mięso na przykład , dodajemy więcej otrąb bokashi.
Ta zima jest taka że można zakopać zawartośc wiaderka w ziemi . Wygląda na to że nie przyidą jakieś większe mrozy. Ja osobiście odkładam ma pryzme kompostową i przykrywam ją słomą lub wiórami .
Bardzo dziękuję za inf. i serdecznie pozdrawiam.
Złoże zamowienie w sklepiku.
Dziękuję Pozdrawiam