Jak z domowych odpadków kuchennych przygotować pełnowartościowy KOMPOST?
Potrzebne nam będą:
• wiaderko EM (szczelnie zamykany pojemnik z sitkiem i możliwością odprowadzania zbierającego się w nim płynu)
• bokashi, czyli otręby fermentowane z EM
• domowe odpadki organiczne.
Na dno wiaderka wsypujemy niewielką ilość bokashi. Odpadki kuchenne rozdrabniamy i układamy w tak przygotowanym wiaderku, a następnie pokrywamy cienką warstwą bokashi i lekko dociskamy za pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka kompostowego EM. Z każdą kolejną warstwą odpadków organicznych, grubości około 2,5 cm postępujemy tak samo. Latem i wtedy, gdy mamy odpady bogate w proteiny (ser, jajka, ryby), wsypujemy więcej bokashi.
Pojawiający się w pojemniku na dole płyn odlewamy i rozcieńczamy z wodą w proporcjach 1:100/1000 (1 łyżeczka na 1 litr wody). Możemy podlewać nim kwiaty i krzewy – to cenny nawóz!
Ostatnią warstwę odpadków pokrywamy grubą warstwą bokashi i szczelnie zamykamy. Pełne, szczelnie zamknięte, maksymalnie opróżnione z płynów wiaderko umieszczamy w ciepłym miejscu, z dala od światła na około 2-3 tygodnie. Odpowiednio przefermentowane odpadki powinny mieć słodko-kwaśny zapach kiszonki. Zawartość wiaderka zakopujemy w ziemi, np. pomiędzy grządkami, na głębokości ok. 25 cm. Wsypujemy tam zawartość wiaderka, lekko mieszamy z ziemią i przykrywamy około 8 cm warstwą ziemi. Po upływie 6/8 tygodni w tym miejscu powstanie piękna, czarna próchnica.