Receptura z wykorzystaniem EMA (czyli EM-1 namnożony )
————————————————–
Proporcje: do odważonej ilości otrąb dodajemy 3-6% EMA
Wymieszać dokładnie otręby z EMA i dodać wody aby poziom wilgotności otrąb osiągnął wartość 35% do 40%. Możemy ocenić wilgotność otrąb biorąc ich garść i ściskając w kulkę. Przy ściskaniu zwilżonych otrąb z mieszaniny nie powinna wyciekać woda. Uformowana kulka powinna zachowywać kształt, ale rozpadać się przy lekkim nacisku. W przypadku gdybyśmy dodali zbyt dużo roztworu EMA należy dodać otrąb, aby utrzymać odpowiedni poziom wilgotności. Następnie należy umieścić uzyskaną mieszaninę otrąb i EM w hermetycznym opakowaniu / Podwójny worek na śmieci, wiaderko z zamknięciem, etc… / w celu stworzenia warunków dla fermentacji beztlenowej. Po 2 tygodniach EM-Bokashi jest gotowe. Kwaskowy smak produktu oraz obecność nalotu białej pleśni na powierzchni bokashi świadczy o tym, że proces fermentacji miał właściwy przebieg.
Bokashi należy wysuszyć by stało się całkowicie suche i sypkie. Bokashi suszymy w półcieniu i przewiewnym miejscu rozsypując je cienkimi warstwami. Przechowujemy je w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.
Gotowe bokashi kupisz tu.