Mój ulubiony przepis na zimę
,,Miodowa żeńszeniówka od Jarka Jaglarza (EMowegobio-alchemik) 🙂
Składniki:
- 50 g suszonego korzenia żeń-szenia (1 opakowanie)
200 ml EM1
- 250g miodu naturalnego
- ok. 5 litrów dobrej, niechlorowanej wody
- 5 litrowy szklany balon
- korek i rurka fermentacyjna
Przygotowanie:
W dwóch litrach ciepłej wody o temp. ok. 30ºC dokładnie rozpuszczamy miód.
Do roztworu dodajemy żeń-szeń.
Następnie wlewamy EM1 i resztę wody do wysokości szyjki balonu.
Balon zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
Tak przygotowany zestaw umieszczamy w ciepłym miejscu na 7-10 dni. (Dodatkowo możemy owinąć balon ciepłym kocem lub „ubrać” w specjalny ocieplacz.) Po tym czasie napój powinien nabrać kwaskowatego smaku i intensywnego aromatu żeń-szenia.
Napój zawiera żywe kultury bakterii i dzięki żeń-szeniowi posiada właściwości energetyzujące.
Najlepiej smakuje rano w proporcji 1/3 szklaneczki ,,żeńszeniówki” i
tyle samo wody niegazowanej, zaś pity wieczorem rozbudza umysł i
namiętności…
1 Uwaga! Można ewentualnie użyć wody wodociągowej, jednak trzeba ją odstawić przynajmniej na 12 godzin w otwartym naczyniu, żeby mógł ulotnić się chlor (przyp. red.).
Do tego garstka kardamonu a zapach będzie w całym domu:)
Dziękuję 🙂