Nasz sąsiad od pieczarek ekologicznych udostępnił tabelę porównawczą produkcji pieczarki metodą ekologiczną i konwencjonalną .
Pieczarki konwencjonalne, uprawiane są na podłożu zrobionym z ściółki z kurników przemysłowych , zawierają odżywkę z soją ( często GMO ) , zanieczyszczają powietrze na kilometry dookoła, są wielokrotnie dezynfekowane za pomocą takich środków jak formalina , podchloryn , używane są pestycydy , wybielane są środkami zawierającymi chlor .
W uprawie ekologicznej natomiast pieczarki rosną na podłożu z końskiego obornika z ekologicznej hodowli , mała skala produkcji nie powoduje zanieczyszczenia środowiska i zmniejsza ryzyko zakażenia . Dezynfekcja odbywa się przez postrzeganie prostych zasad higieny oraz przez użycie środków takich jak para wodna i Efektywne Mikroorganizmy . EM5 bardzo skutecznie chroni przed możliwymi skażeniami.
Dokładny opis wklejam poniżej .
Różnice w produkcji podłoża metodą konwencjonalną a ekologiczną
Produkcja konwencjonalna | Produkcja ekologiczna | |
Surowce | Pomiot kurzy z przemysłowych kurników (bardzo zanieczyszczony, zawierający resztki pasz, padnięte ptaki, itp.)Gips – produkt uboczny procesu spalania z elektrowniSuplement odżywczy zawierający soję (również GMO) lub pochodzenia zwierzęcegoSłoma z gospodarstw konwencjonalnych | Obornik koński z małych rolnych gospodarstw ekologicznychGips pochodzenia naturalnegoSłoma ekologiczna |
Wpływ na środowisko | Produkcja podłoża na dużą skalę przyczynia się do zanieczyszczenia powietrza – wydzielania się amoniaku i nieznośnego odoru w promieniu kilku kilometrów.Szczegóły zawiera link http://antywrona.pl/cel.html | Mała skala produkcji, stosowanie obornika końskiego nie zanieczyszcza środowiska. |
Proces technologiczny | Proces technologiczny jest taki sam dla obu produkcji i polega na wytworzeniu podłoża selektywnego, czyli optymalnego dla pieczarki. Polega on na procesie fermentacji tlenowej surowców poprzez napowietrzanie pryzm i utrzymywaniu właściwej temperatury. | |
Dezynfekcja pomieszczeń produkcyjnych | Para wodna, gorąca woda iśrodki chemiczne – formalina, podchloryn, pestycydy | Para wodna, gorąca woda, i efektywne mikroorganizmy (http://emformacja.pl/falaem.htm) |
Różnice w uprawa pieczarek metodą konwencjonalną a ekologiczną
Uprawa konwencjonalna | Uprawa ekologiczna | |
Prowadzenia uprawy | Tworzenie optymalnego klimatu dla pieczarki poprzez sterowanie temperaturą i wilgotnością powietrza oraz regulacją CO2.nnn | |
Terminarz stosowania środków chemicznych (dla jednego cyklu uprawy pieczarki) | – 1 dzień: podlanie podłoża roztworem formaliny w celu dezynfekcji.- 2 dzień: podlanie uprawy pestycydami (Dimilin) przeciw owadom.- 5 dzień: podlanie uprawy fungicydami ( Mirage, Atac – oficjalnie zabronionymi, ale większość pieczarkarni je stosuje, bo najlepiej działają.- 15 dzień: polanie dorastających grzybów środkiem chemicznym w celu uzyskania białego koloru (np. roztworem formaliny lub innego środka na bazie chloru)- 18 dzień: początek zbioru 1-szego rzutu grzybów – 22 dzień: koniec zbioru 1-szego rzutu, podlanie uprawy roztworem formaliny w celu dezynfekcji, czasami dawka fungicydu gdy występuje dużo chorób – 26 dzień: podlanie dorastających grzybów środkiem chemicznym w celu poprawy koloru grzybów – 28 dzień: początek zbioru 2-go rzutu – 31 dzień: koniec zbioru 2-go rzutu, podlanie uprawy środkiem chemicznym w celu dezynfekcji – 37 dzień: podlanie dorastających grzybów 3-go rzutu środkiem chemicznym w celu poprawy koloru grzybów – 39 dzień: początek zbioru 3-go rzutu – 41 dzień: koniec zbioru i całego cyklu uprawy, podlanie całej uprawy środkiem chemicznym w celu wyjałowienia podłoża |
Ponieważ uprawa jest na mniejszą skalę, nie ma konieczności stosowania środków chemicznych. Przestrzeganie zasad higienicznych, ograniczony dostęp ludzi pozwala zapobiegać ewentualnym zjawiskom patogennym. |
Obecne pieczarkarnie mają bardzo duże powierzchnie upraw (jedna hala rzędu 400-600 m2). Zabiegi chemiczne wykonywane są prewencyjnie, aby zapobiec ewentualnym skażeniom. Skażenia te bardzo szybko rozprzestrzeniają się i niszczą uprawę na całej zarażonej hali a nawet przechodzą na inne, co w konsekwencji powoduje ogromne straty.
W uprawie ekologicznej nie osiąga się tak wysokich plonów, pieczarki rosną w sposób naturalny i są wolne od chemii.
JAKIE JEST KRYTERIUM DLA PIECZARKI EKOLOGICZNEJ?
CZY MOŻNA ZWERYFIKOWAĆ PIECZARKĘ EKOLOGICZNĄ LUB NIEEKOLOGICZNĄ JAKĄŚ ANALIZĄ CHEMICZNĄ SKŁADU OWOCNIKA?
Dzień dobry . Niestety nie umiem w 100 % odpowiadać na to pytanie . Wiem o tym, że są, aparaty do mierzenia poziom azotyny w żywności co wskazuje na to, że używane są nawozy mineralne. Norma w Polsce na przykład na mięso wynosi od 150 do 180 mg na kg. Dla dzieci nie może przekroczyć 50 mg na kg . Zawsze można się zwracać do producentów grzybów ekologicznych z tym pytaniem . W mojej wsi działa firma państwo Grelów „grzyby z Dąbrówki ” Można znaleźć ich stoisko na biobazarze w Warszawie. Co do nich może spokojnie działać zasada zaufanie, bo to są porządni ludzie 🙂 Poza tym co roku mają kontrolę od jednostki certyfikujących .