W kompostowniku:
Zmieszane, rozdrobione resztki organiczne,liście, popiół i inne należy przekładać w warstwach 10-20 cm. Między nimi trzeba opryskiwać lub polewać EMami roztworem 1:5-10 (zależy od wilgoci kompostu). Używamy EM-NA lub EM Ogród. Jeżeli kompost jest już mocno wilgotny, można też przekładać warstwą EM Bokashi.
Trzeba dbać o to, żeby w kompoście znalazły na zmianę, mokre warstwy bogate w azot; odpady kuchenne, świeżo koszona, trawa, obornik , oraz suche warstwy bogate w węglu; słomę, liście, trociny.
Ostatnią warstwę należy przykryć 20 cm “kołderką” liści lub słomy. Poniżej 8 st.C życie organiczne w kompoście zostaje mocno spowolnione. W środku kompostu z EM-ami, tak jak w klasycznym kompoście, temperatury są podwyższone. Przy minusowych temperaturach, na obrzeżach kompostu, procesy rozpadu materii organicznej zatrzymują się. Niemniej głębiej w kompoście EMy dalej pracują i wytworzy się próchnica.
Liczymy 1 litr EM na 1 m3 kompostu
Na wiosnę, już będzie do użytku
POWIĄZANE WPISY
7 zastosowań Efektywnych Mikroorganizmów w ciągu najbliższego miesiąca (X/XI)