Tu, na wsi, mieszkamy w bezpośrednim sąsiedztwie lasu. Ta bliskość uświadamia nam każdego dnia, jak ważnym elementem środowiska jest on dla nas wszystkich. Las to potężny „producent” tlenu, a jednocześnie naturalny filtr, chroniący przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami przemysłowymi. Lasy magazynują też wodę, chronią glebę przed erozją i wyjałowieniem, w górach zmniejszają ryzyko powodzi, stanowią zaporę dla osuwisk i lawin. Dlatego tak istotne jest utrzymywanie obszarów leśnych w jak najlepszym stanie.
Oto ciekawe przykłady:
W Japonii i Tajlandii do pomocy przy tym zadaniu zaprzęgnięto Efektywne Mikroorganizmy. Ministerstwo Leśnictwa Królestwa Tajlandii zastosowało je w projekcie rekultywacji lasów położonych na północny wschód od Bangkoku, rokrocznie trawionych przez pożary. Na obszarze 800 ha rozrzucono bokashi (20g/m2) i opryskano EM-A (60l/ha). Efekty były widoczne już w kolejnym roku po przeprowadzeniu zabiegów – zaobserwowano wzrost populacji zagrożonych wymarciem gatunków, a także wyraźnie poprawił się stan gleby. W Japonii EM-y wsparły proces zalesiania obszaru wokół góry Fuji, który uległ erozji. W Europie jak dotąd nie podjęto systematycznej akcji rewitalizacji terenów leśnych z użyciem EM-ów, choć doświadczenia japońskie i tajskie wskazują na ich ogromny potencjał w tym zakresie.