Nowy przepis na domowe Bokashi: z solą i proszkiem ceramicznym
Tym razem na bazie EM-A i melasy
W wielu domach – zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych – Bokashi przygotowuje się samodzielnie. To możliwe i całkiem proste, a przepisów jest kilka – różnią się one proporcjami, dodatkami i formą zastosowania.
Dziś polecam Wam film Kitchen Garden Company, w którym gospodarz krok po kroku pokazuje, jak przygotowuje swoją wersję Bokashi. W tym przepisie używa EM-A, melasy, soli oraz proszku ceramicznego.
To świetna inspiracja dla tych, którzy chcą eksperymentować i tworzyć Bokashi we własnej kuchni lub ogrodzie. Link do filmu znajdziecie poniżej.
Czego potrzebujemy?
proszek ceramiczny: 2 łyżeczki
sól bogata w minerały (na przykład kłodawska): 1 łyżka stołowa
otręby (najlepiej grubsze): 1,4 kg
melasa: 30 ml
ciepła woda: 3 litry
EM-A 10 ml, czyli fermentowany EM-1. Do kupienia razem z melasą.