Mogłoby się wydawać, że rolnictwo ekologiczne wymaga tyle pracy, że może się udać tylko na małą skalę.
Nic bardziej mylnego!
Technologia EM pozwala gigantom rolniczym na przestawienie się na ekologię krok po kroku. Nie jest to radykalne zerwanie z rolnictwem konwencjonalnym kosztem dramatycznego obniżenia produkcji. Polega na stopniowym redukowaniu ilości używanych nawozów i pestycydów. W ciągu paru lat aż zostanie opracowany satysfakcjonujący model uprawy.
Afryka południowa
Dobrym przykładem jest ZZ2 z Afryki Południowej – największy producent pomidorów w tym kraju. ZZ2 to ogromne przedsiębiorstwo posiadające ponad 10 farm w całym kraju. Produkują awokado, jabłka, jagody i pomidory. Same pola pomidorowe zajmują powierzchnię 2000 ha, a gospodarują na 22 000 ha.
Cały ekologiczny region w Indiach
Model przyszłości przedstawia stan Sikkim w Indiach obejmujący prawie 400 wiosek ekologicznych, w których pracuje 15 000 rolników. To pierwszy bio region na świecie. W roku 2003 po prostu przestali importować nawozy chemiczne https://www.emrojapan.com/case/detail/104
Brazylia soja i cebula
Agrosalgueiro Group z Brazylii jest kolejnym przykładem.
Brazylijscy rolnicy stosują Efektywne Mikroorganizmy w swoich uprawach od 2014 roku. O skali ich przedsięwzięcia najlepiej może świadczyć fakt, że do namnażania Efektywnych Mikroorganizmów wykorzystują… baseny. Użycie Efektywnych Mikroorganizmów pozwoliło ograniczyć ilość konwencjonalnych środków ochrony roślin, co przyniosło kolejne korzyści w postaci oszczędności oraz lepszej jakości zbiorów. https://emblognicole.emformacja.pl/efektywne-mikroorganizmy-uprawach-wielkoobszarowych/
Również w Brazylii na farmie w Tanaba produkującej cebulę na eksport, po tym jak zaczęli używać EM-ów produkcja cebuli wzrosła z 14 ton/ha do 18-20 ton/ha. https://www.emrojapan.com/case/detail/94
Pomarańcze w Peru
W Peru na farmie rodziny Antala w prowincji Huaral podwoiła się produkcja pomarańczy i nastąpiło zmniejszenie kosztów o 40%. https://www.emrojapan.com/case/detail/36
Bliżej nas Hiszpania
W Hiszpani 200 km od Madrytu gospodaruje Pan Julio Gallego Perales, producent oliwek bazujący na EM-ach. Urzęduje na 140 ha. Opiekuje się od 2000 do 3000 drzew oliwnych. https://www.emrojapan.com/case/detail/14
Są to tylko niektóre przykłady. Na stronie EMRO można znaleźć więcej studium przypadków. https://www.emrojapan.com/case?p=3
Pewnie zastanawiacie się… a w Polsce? przygotujemy osobny post 🙂