Ostatnio, Sebastian jeden z reprezentantów Greenland technologia EM sp. z o. o. pracuje z rolnikiem uprawiającym owoce miękkie w jednej największych szklarni w Polsce.
W tego typu szklarniach bardzo istotne jest przestrzeganie dokładnej higieny prac. Przedostanie się do środka nieporządnej bakterii, może mieć katastrofalne skutki.
EMy można stosować w celach dezynfekcji. Pracownicy myją ręce żywym mydłem, maty dezynfekujące są nasączone EM Naturalnym Aktywnym i EM 5 lub samym EM 5 w proporcji 1-5% . To samo dzieje się w basenach dezynfekujących.
Przed sezonem gleba jest przygotowana przez dodawanie nawozu w postaci obornika z dodatkiem EM Naturalnie Aktywnego w dawce nie przekraczającej 350kg/100m2. Dokonuje się oprysku 80 l EM NA + 2l EM 5 na hektar.
Rozsady przygotowane są z EM Ogród. Od razu kiedy roślina wykształci pierwsze listki, zraszane są roztworem 1%. Zabieg ten powtarzany jest co 7 dni, aż do momentu wysadzenia rozsadów do gruntu.
Przed wysadzeniem do gruntu do tego oprysku dodaje się jeszcze EM 5 w proporcji 100 ml na 10 litrów roztworu.
EM 5 zabezpiecza rośliny przed chorobami grzybowymi i odstrasza szkodniki.
Po wysadzeniu rośliny trzeba wykonać kolejny oprysk, jeszcze kolejny w fazie kwitnienia, a następny przy zawiązkach owoców.
Zawsze w momencie zagrożenia chorobami na dojrzałe owoce, wykonuje się oprysk .
Na hektar stosuje się 80 l EM NA plus 2 litr EM -5.
Po więcej informacji można skontaktować się z Sebastianem tel. 517258065.