Jak Gigant rolniczy staje się 100% biologiczne dzięki EM?
Na konferencji „EM na świecie”, która miała miejsce na Okinawie w październiku 2018 roku Pan Prinsloo z Afryki Południowej przedstawił, jakim sposobem ZZ2 stał się biologicznym producentem. ZZ2 to ogromne przedsiębiorstwo posiadające ponad 10 farm w całym kraju, produkujące awokado, jabłka, jagody i pomidory. Same pola pomidorowe zajmują powierzchnię 2000 ha. Warto posłuchać, jak Pan Prinsloo opowiada, w jaki sposób tak gigantyczny koncern przestawił swoją produkcję, która była w całości oparta o chemię, na całkowicie biologiczne metody dzięki EM. Przy tym procesie nie wzrosły koszty produkcji, znacznie za to wzrosła produktywność. To brzmi jak bajka.
Dyrektor przedsiębiorstwa ZZ2 podkreśla, że warunkiem sukcesu był pierwszy etap polegający na zmianie zachowania i świadomości wszystkich osób zaangażowanych w produkcję, czyli około 10 000 pracowników.
Firma wprowadziła w swoich planach zagospodarowania obszary chronione, aby mogły przetrwać drapieżniki oraz prowadzi monitoring stanu środowiska.
W 2018 w czasie trwania jednej z najgorszej susz w tym kraju utrzymali poziom produkcji i wysoką jakość.