-
Ktoś robi nas na szaro
Rosną niczym z magicznych ziaren, pną się, kwitną, owocują. Gałęzie uginają się pod ciężarem owoców. Zaczynasz planować sosy, sałatki, przetwory… I pewnego dnia nagle odkrywasz szary nalot na liściach albo brunatne plamy na łodygach… I już wiesz, że dopadła je szara pleśń, a szara pleśń, nie zwalczana w porę, bierze wszystko… Znacie ten scenariusz?
Szara pleśń bardzo często atakuje rośliny w szklarniach, tunelach foliowych i inspektach. Jest to związane z panującą tam wysoką temperaturą i dużą wilgotnością, wynikającą z ograniczonej wentylacji.
Szara pleśń bardzo szybko się rozprzestrzenia i atakuje kolejne rośliny, dlatego ważne jest, aby jej zapobiegać, a w razie wystąpienia interweniować tuż po jej wykryciu.
Na szarą pleśń narażonych jest wiele roślin, w naszym przypadku najczęściej dosięga pomidory, ogórki i cukinię.
-
Jak zapobiegać i zwalczać szarą pleśń?
Proponujemy regularne, wykonywane co 2-3 dni, opryski roztworem EM-5 w proporcjach 1:100 w połączeniu z EM Ogród w stężeniu 1:10. Można je robić w każdej fazie rozwoju rośliny, zwłaszcza w warunkach szczególnego zagrożenia atakiem szarej pleśni, czyli przy wzroście temperatury i wilgotności, po intensywnych opadach.