Rzadko kupujemy wodę butelkowaną, a jeśli już nam się zdarzy, to zazwyczaj w podróży. W domu pijemy wodę z kranu, choć nie bezpośrednio. Przygotowujemy ją z zastosowaniem rurek ceramicznych EM. Zabieg jest banalny: do sporego dzbanka wrzucamy 10-12 rurek ceramicznych i napełniamy go „kranówką”. Trzeba pamiętać, żeby nigdy nie opróżniać dzbanka do końca, tylko uzupełniać świeżą wodą. Raz na ok. 4-6 miesięcy warto rurki „zregenerować”, zanurzając je na kilka godzin w EM White Refresh lub EM A. Według niemieckich źródeł należy je również od czasu do czasu gotować przez 5 minut.
Czym jest ceramika EM?
Zasadniczo istnieją 2 rodzaje ceramiki EM-X: ceramika niskotemperaturowa (wypalana w temperaturze 800-9000C) i ceramika wysokotemperaturowa (wypalana w temperaturze 1200-13000C).
Typ S (ceramika różowa). Jest zaliczana do ceramiki niskotemperaturowej. Ma porowatą strukturę i posiada zdolność absorpcji substancji rozpuszczonych w wodzie, łącznie z chlorem. Ceramika ta jest wykorzystywana w wielu dziedzinach: hodowli zwierząt, jako dodatek do kąpieli, do oczyszczania wody i stawów. Okres skutecznego działania wynosi 6 miesięcy.
Typ K (ceramika szara). Ceramika ta wytwarza promieniowanie podczerwone , aktywuje energetycznie wodę i poprawia jej smak. Można ją wykorzystać zarówno do przygotowania wody pitnej, wody do gotowania potraw, jak i wody do kąpieli, akwariów, prania i podlewania roślin. Zachowuje swe właściwości przez ok. 10 lat.
Dzisiaj zrobiłam z moimi szarymi rurkami porządek i wszystkie, które miałam zanurzyłam w roztworze EM. Jednak sięgam do wiedzy o nich i zastanawiam się czy one są jeszcze skuteczne. Otóż mam je od bardzo dawna, na pewno ponad 10 lat. Jak rozpoznać czy mają jeszcze swoją moc? Będę wdzięczna za każdą sugestię.
dziękuję i pozdrawiam
One powinny jeszcze działać, ale Można robić taki eksperyment. Naleć wody z kranu w 2 szklanki wody. W jednej włożyć rurki, w drugiej nie. Po godzinie przeważnie można odczuć różnicę w smaku między jednej wody a drugiej . Ten eksperyment można powtórzyć z różnymi wodami .