Przepis od Alicji, mojej córki, kreatywnej kucharki.
Potrzebne składniki:
– dynia,
– żółty ser
– warzywa oraz przeprawy ziołowe, jakie akurat mamy w domu.
Jedną dużą dynię pokroimy na pół, wyjmujemy miąższ i pestki . Do słoika dodajemy: olej, musztarda, sól pieprz i garść bokashi. Dokładnie smarujemy wewnętrzna część dyni olejem z przyprawami, po czym wkładamy ja do piekarnika o temperaturze 150° i prażymy aż zmięknie
(około 20 do 30 minut).
Przez ten czas robimy farsz, z tego co akurat mamy w domu: ziemniaki, pory, cebula, czosnek. Warzywa smażymy na głębokim oleju , można dodać kaszę gryczaną albo ryż . Doprawiamy do smaku. Tutaj świetnie się sprawdzają tymianek i czosnek.
Farsz wkładamy do dyni i okrywamy kilkoma plastrami żółtego sera. Cała dynie jeszcze raz wkładamy do piekarnika na 10 minut i podajemy do stołu we własnym dyniowym półmisku.
Przerośnięte cukinie z powodzeniem mogą zastąpić dynie.