Przepis od Alicji, mojej córki, kreatywnej kucharki.
Potrzebne składniki : dynia, żółty ser i warzywa oraz przeprawy ziołowe jakie akurat mamy w domu.
Jedną dużą dynię pokroimy na pól , wyjmujemy miąższ i pestki . Do słoika dodajemy: olej, musztarda, sól pieprz i garść boksashi. Dokładnie smarujemy wewnętrzna część dyni olejem z przyprawami po czym wkładamy ja do piekarnika o temperaturze 150° i prażymy aż zmięknie
(około 20 do 30 minut). Przez ten czas robimy farsz, z tego co akurat mamy w domu : ziemniaki, pory, cebula, czosnek. Warzywa smażymy na głębokim oleju , można dodać kaszę gryczaną albo ryż . Doprawiamy do smaku. Tutaj świetnie się sprawdzają.
tymianek i czosnek Farsz wkładamy do dyni i okrywamy kilkoma plastrami żółtego sera. Cała dynie jeszcze raz wkładamy do piekarnika na 10 minut i podajemy do stołu w własnym dyniowym półmisku.
Przerośnięte cukinie z powodzeniem mogą zastąpić dynie.