EM Bokashi często znajduje zastosowanie w naszej kuchni i to nie tylko do kompostowania! Świetnie sprawdza się również jako składnik kulinarny. Otręby dodajemy do sałat, tart czy zup. Można się też posłużyć nimi przygotowując zakwas do świątecznego żuru. Oto przepis:
ŻUREK BOKASHI
na zakwasie własnej roboty
3 łyżki mąki żurek (razowej, żytniej, pytlowej lub owsianej),
1 łyżka otrębów bokashi,
¾ l letniej, nieprzegotowanej wody,
½ łyżeczki cukru,
2 zmiażdżone ząbki czosnku
skórka z chleba (najlepiej razowego) z ½ kromki.
Składniki mieszamy. Ustawiamy w ciepłym miejscu. Po 3 dniach dolewamy ¼ l wody i dosypujemy 1 łyżkę mąki żurek.
Tak przygotowany zakwas jest świetny po 5-7 dniach. Trzeba codziennie go mieszać i nie można go całkowicie przykrywać (dobrą metodą jest przykrycie czystą, lnianą lub bawełniana ściereczką, co zapewni dostęp powietrza).
Przepis pochodzi z magazynu „EMECHO” nr (12) 4/2009, s.7
P.S. A tutaj znajdziecie świetny przepis na wegański żur z pieczonymi ziemniakami:
http://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-zurek-z-pieczonymi-ziemniakami/