EM w ogrodzie
Uprawianie ogrodu, to dla wielu z nas coś więcej, niż zdobywanie pożywienia tanim kosztem.
W ogrodzie wyciszamy się. Uwalniamy się od licznych stresów, dostarczanych przez nowoczesny styl życia . Czujemy że żyjemy na ziemi.
Do naszego ogrodu docierają jednak szkodliwe produkty uboczne naszej cywilizacji. Co raz więcej jest szkodników, rośliny nasze tracą odporność, gleba gorzej zatrzymuje wodę. Jesteśmy coraz częstej zmuszeni do sięgania po środki chemiczne , które trzeba trzymać daleko od dzieci, i wobec których, mamy szereg wątpliwości co do ich oddziaływania na nasze zdrowie.
EM Ogród jest biologicznym środkiem, do ogrodniczych prac pielęgnacyjnych. Jest i bezpieczny i skuteczny.
Wykorzystuje się go, do regeneracji gleby i w profilaktyce chorób roślin. Zapewnia użyźnianie ziemi i ochronę roślin bez użycia chemii.
EM Ogród jest doskonałym preparatem do kompostowania materii organicznej.
Powstrzymuje i zapobiega procesom gnilnym w glebie.
Uprawa ogrodu, z EM Ogród , na oko nie ustępuje ogrodowi uprawianemu tradycyjnie, a jakością przewyższa go kilkakrotnie .
EM OGRÓD to preparat należący do gamy produktów wykorzystujących właściwości Technologii EM – Efektywne Mikroorganizmy.
Z CZEGO SKŁADA SIĘ EM OGRÓD ?
Wszystkie mikroorganizmy wchodzące w składu EM wywodzą się z środowiska naturalnego, żaden nie jest genetycznie zmodyfikowany. Jest to preparat absolutnie bezpieczny.
Zawiera :
bakterie kwasu mlekowego – fermentują materię organiczną i produkują aminokwasy hamujące patogenny;
bakterie fotosyntetyzujące – stanowią najbardziej witalny element EM . Rozkładają szkodliwe substancje i produkują antyutleniacze;
drożdże fermentują materię organiczną oraz zawierają witaminy i aminokwasy.
fermenty ziołowe,
proszek ceramiczny EM-X,
woda aktywowana ceramiką EM-X .
EM OGRÓD W PRAKTYCE.
WYDAJNOŚĆ.
1 litr EM )GRÓD na 250 m² powierzchni przy zachowaniu niżej podanych proporcji.
Podlewanie :
W rozcieńczeniu z wodą 1:100
Np. 10 ml EM OGRÓD na i litr wody .
Pojemność nakrętki – 5 ml .
Otrzymanym roztworem podlewamy rośliny od wiosny do końca jesieni co 7- 14 dni .
Opryski :
W rozcieńczeniu z wodą 1:10
Np. 100 ml EM OGRÓD na i litr wody
Otrzymanym roztworem opryskujemy rośliny od wiosny do końca jesieni co 7- 14 d
Rośliny w pojemnikach w domu i na balkonach .
Podobne proporcje jak dla roślin ogrodowych .
Zaprawianie nasion.
Moczenie nasion w roztworze wodnym 1:5 ( 200 ml preparatu na litr wody ) przez kilka-naście minut.
– nasiona małe ( marchewka koniczyna , kwiaty itd.) 20-30 min
– nasiona średnie np. zboża 30-60 min
– nasiona duże (dynia, kukurydza) 2-3 godz..
Uwaga ! fasolę zaprawiamy poprzez chwilowe zanurzenie w takim samym roztworze.
Wysiewać nasiona tak wilgotne, jak to możliwe.
Zabieg ten przyspiesza kiełkowanie roślin.
Sadzenie i przesadzanie roślin: w celu wspomagania przyjmowania się roślin, podczas prac związanych z pikowaniem, rozsadą i przesadzaniem roślin – korzenie moczymy w roztworze 1:10 .
Przesadzanie drzew i krzewów :
Przesadzanie to duży stres dla roślin i aby dobrze przyjmowały się na nowym miejscu, przenosimy je wraz z nieuszkodzoną bryłą korzeniową. Roślinę, zaraz po przesadzeniu podlewamy 10% roztworem EM-OGRÓD. Jeśli z jakiegoś powodu doszło do uszkodzenia korzeni lub przesadzanie na piaszczystej glebie spowodowało rozkruszenie się bryły, spryskujemy je lub moczymy na chwilę w pojemniku z 10% roztworem EM OGRÓD .
Trawniki.
W trakcie zakładania trawnika z siewu ;oprysk doglebowy 1:50 ( 20 ml preparatu na litr wody ) Na trawniki już istniejące: po nakłuciu darni aeratorem, zalecamy podlewanie trawnika roztworem 1:100( 10 ml preparatu na litr wody ),
kilka razy w sezonie po koszeniu.
Przygotowanie ziemi pod sadzonki; Pół szklanki EM-OGRÓD, na odpowiednią ilość wody, potrzebnej do rozmoczenia jednego wiadra ziemi do której będziemy przysadzać sadzonki . Ułatwia przyjmowanie się sadzonek do gruntu.
Sady: Faza różowego pąka jest najlepszym okresem do oprysku drzewek owocowych.
Jeżeli stosujemy EM OGRÓD sporządzamy roztwór 1 : 10 w opryskiwaczu, czyli np. 1 litr preparatu na 10 litrów wody. Można dodać – na taką ilość cieczy roboczej – 250ml MELASY,
w celu zwiększenia przyczepności i dla zapewnienia dodatkowej pożywki.
Szklarnie zamgławiamy roztworami 1:100 .
Zranienia i uszkodzenia roślin.
Oprysk uszkodzonych miejsc, roztworem 1:10 ( 100 ml preparatu na litr wody ).
Sadzenie bulw i cebulek .
Przed posadzeniem bulwy lub cebulki, moczymy je kilka minut w 20% EM-OGRÓD.
Zapewnia im to ochronę przed chorobami i stymuluje procesy wzrostowe.
Gnojówka z pokrzyw.
Aby gnojówka z pokrzyw nie śmierdziała należy dodać podczas jej przygotowywania EM OGRÓD w stosunku 1:100 do wody. Oprócz zniwelowania przykrego zapachu po tygodniu otrzymamy wartościowy wyciąg ziołowy z dużą zawartością regeneratywnych mikroorganizmów. Stabilność i moc gnojówki wzmocnimy dodając do pokrzyw, świeżego ziela skrzypu polnego w ilości 10 :1.
Woda: stawy, w których jest woda szczepimy EMA w ilości 1 litr EM na 1m3 wody przy zbiornikach o pojemności mniejszej niż 30 m3 oraz 1 litr EM na 10 m3 wody w zbiornikach powyżej 30 m3. Instalacje wodne i puste zbiorniki myjemy lub opryskujemy roztworem EM-OGRÓD 1:20,
Rok w ogrodzie z EM.
Kompostowanie .
Przy każdorazowym dokładaniu materiału do kompostowania należy go zwilżyć roztworem 1:20 ( 50 ml preparatu na 1 litr wody ) i dokładnie ubić ograniczając tym samym dostęp tlenu. Pryzmę kompostową można również przykryć folią lub warstwą skoszonej trawy. Tworząc kompost pamiętajmy o zachowaniu proporcji C:N /węgla do azotu/ 30:1
Taka proporcja zapewnia szybki rozkład materii organicznej przez mikroorganizmy
i doskonały nawóz. Braki węgla w recepturze kompostu, uzupełniamy przesypując poszczególne warstwy pociętą słomą i trocinami. Niedobory azotu uzupełniamy np. dodając obornik kurzy, owczy lub świński oraz mączkę z rogów zwierzęcych..
Po opryskach chemicznymi środkami.
Jeśli z jakiś powodów musieliśmy zastosować chemiczne środki w ogrodzie, po okresie karencji wykonajmy oprysk EM-OGRÓD 1:10 . Ten zabieg wzbogaci zniszczoną mikroflorę i przyspieszy biodegradację preparatów chemicznych.
WIOSNA
Gdy temperatura gleby ustali się na poziomie 6-8 st. powyżej zera możemy rozpocząć prace.
Wykonujemy inauguracyjny oprysk całego ogrodu. Tym samym przyspieszamy rozkład resztek organicznych będących najlepszym nawozem dla roślin i ograniczamy niekorzystne procesy gnilne zachodzące w glebie.
LATO
W czasie lata prowadzimy opryski warzywniaka, ogrodu skalnego i ziołowego, kwiatów i krzaków.
Materię przeznaczoną do kompostowania podlewamy roztworem EM już na pryzmie.
Obserwujemy kondycję roślin. W momentach natężenia chorób grzybowych lub ataku szkodników, zwiększamy częstotliwość i stężenie oprysków EM5 lub EM OGRÓD.
JESIEŃ
Nie sprzątamy resztek organicznych, a po zbiorach wykonujemy oprysk całego ogrodu.
Staramy się nie zostawiać na zimę odsłoniętej gleby robiąc wsiewki /poplon/ z wyki, gorczycy czy łubinu.
Fermentacja opadłych liści
W okresie jesieni opadłe liście mogą być gromadzone i przerabiane na kompost – tzw. ziemię liściową. W celu zainicjowania fermentacji w pryzmie, wykorzystamy mieszaninę przygotowaną z liści, sproszkowanej gliny, dolomitu i EM OGRÓD.
Fermentowany materiał musi zawierać minimum 30% wilgoci, aby zapewnić prawidłowy przebieg procesu fermentacji. Kiedy wszystkie wymienione składniki zostaną ze sobą dokładnie wymieszane pryzmę należy przykryć arkuszem plastikowej folii.
Pryzmę należy pozostawić pod przykryciem przez co najmniej 6 tygodni (dłuższy okres kompostowania daje lepsze wyniki) w celu zakończenia całego procesu.
Stosując opisane wcześniej procedury, sprawimy, że substancje pokarmowe zawarte w opadłych liściach zostaną w sposób efektywny przekształcone w wartościowy nawóz.
Wymagana ilość składników (do przetworzenia na kompost 100 kg opadłych liści):
glina – 5% przetwarzanej masy, czyli 5 kg
dolomit – 5% przetwarzanej masy, czyli 5 kg
Aktywny OGRÓD – 2% przetwarzanej masy, czyli 2 litry
Ziemi liściowa to cenna materia nawozowej do upraw roślin kwasolubnych. Hortensja, maliny, magnolia wrzos, borówka, żurawina ….
Eliminacja odoru wydzielanego przez pryzmę kompostową .
Poprzez spryskanie wierzchu pryzmy kompostowej 10% roztworem Aktywnego EM zatrzymana zostaje emisja odoru, a zapoczątkowany proces fermentacji. Poprzez przekształcenie procesu kompostowania w proces fermentowania następuje obniżenie temperatury procesów zachodzących w pryzmie i wiele cennych substancji pokarmowych zostaje zachowanych..
Zalecana ilość: 1 litr EM-OGRÓD /1m3
ZIMA
W czasie chłodów mikroorganizmy spowalniają swoje procesy życiowe.
Lecz nawet w zimie możemy prowadzić recykling odpadków kuchennych w pojemnikach BOKASHI. Dojrzałe – przefermentowane odpadki zakopujemy w ziemi / o ile jest nie zamarznięta / lub wysypujemy na pryzmę kompostową i przykrywamy matą lub folią.
Metody EM dają możliwość kreowania własnych receptur i sposobów stosowania pożytecznych kultur mikroorganicznych w naszym ogrodzie i gospodarstwie.
NAJCZESCZE PYTANIA I ZASTRZEŻENIA:
CZY ISTNIEJE ŚRODEK DO OCHRONY ROSLIŃ Z EFEKTYWNYMI MIKROORGANIZMAMI ?
Tak nazywa się EM-5.
Preparat EM-5 to kompozycja naturalnych składników fermentowanych z Efektywnymi Mikroorganizmami(EM), melasa trzcinowa, czosnek, ostra papryka, ocet winny, alkohol..
Wzmacnia rośliny przeciwko chorobom grzybowym, takimi jak , szara pleśń i mączniak właściwy. Hamuje rozwój szkodliwych mikroorganizmów glebowych i odstrasza owady.
STOSOWANIE
Stosujemy EM-5 w bezpośrednim oprysku na rośliny w ilości 5 ml na litr wody.. Roślinny muszą być wilgotne , oprysk należy więc wykonać po deszczu lub wcześniej rano kiedy jeszcze jest rosa.
EM-5 działa w pełni skutecznie jedynie wtedy, gdy gleba będzie zregenerowana w odpowiednim stopniu. Oznacza to , że chora gleba jest źródłem wielu chorób. Aby ograniczyć ilość szkodliwych mikroorganizmów w glebie, należy rozpocząć proces jej uzdrawiania za pomocą Efektywnych Mikroorganizmów.
Możliwe jest kompleksowe stosowanie EM-5 i EM OGRÓD np.:
5 ml EM-5 + 10 ml EM OGRÓD+ 1 litr wody.
UWAGI :
Nie stosować razem z pestycydami i nawozami sztucznymi.
Przed zastosowaniem zawartość należy wymieszać .
Do oprysku należy używać grubo kroplistych rozpylaczy.
Systematyczne stosowanie EM-5 wspomaga rośliny w walce z chorobami i szkodnikami, a jego biologiczny charakter zapewnia bezpieczeństwo przy częstym stosowaniu u wszystkich gatunków roślin.
NA ILE JEST TO ZNANY BEZPIECZNY PRODUKT ?
EM OGRÓD nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie(GMO).
Produkt jest zupełnie bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska.
Przedawkowania nie powoduje innych negatywnych skutków, niż powiększenie kosztów .
Dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym
Świadectwo kwalifikacji IUNG Nr NE/1/2004
Atest PZH /HT -1448/2002
Sprawdzone i rekomendowane przez:
• Instytut Upraw Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.
• Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach.
• Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach.
• Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie .
• Akademia Rolnicza w Poznaniu.
Producent EM GREENLAND umieścił na stronie http://www.emgreen.pl/atesty-i-certyfikaty,91.html informacje na temat wszystkich atestów i certyfikatów preparatów Technologii EM wyprodukowanych, na licencji EMRO – Japonia.
CZY NATURALNE I EKOLOGICZNE ŚRODKI SĄ ZAWSZE MNIEJ SKUTECZNE ?
EM Ogród wzbogaca glebę w pożyteczną mikroflorę, odpowiedzialną za procesy tworzenia próchnicy i antyutleniania. Zapobiega procesom gnilnym i zwiększa przyswajalność składników mineralnych.
EM Ogród, dzięki zawartości substancji bioaktywnych, odżywia glebę i podnosi jej urodzajność.
Istnieje wiele dowodów na skuteczność i wręcz opłacalność stosowania technologii EM w uprawie roślin .
Zwiększenie siły kiełkowania .
Rolnikom stosującym EM, zaleca się zasiewanie, o 10 % mniej nasion .
Pomidory w przydomowym ogrodzie pismo EMECHO numer 10:
Od kilku lat, w naszym warzywniku hodujemy pomidory. Cenimy sobie ich wspaniały smak, a możliwość zrywania prosto z krzaka, świeżutkich owoców „pachnących słońcem”, daje wiele radości i satysfakcji, wiedzą o tym z pewnością wszyscy Ci, którzy hodują owoce i warzywa we własnych ogrodach. Każdego roku wczesną wiosną rozpoczynamy naszą przygodę z pomidorami wysiewając nasiona w odpowiedniej fazie księżyca. Tej wiosny po raz pierwszy zastosowaliśmy technologię EM. Zaczęliśmy od wymieszania ziemi z ogrodu z bokashi w stosunku 100:5, która przez dwa tygodnie „dojrzewała” w garażu zanim wysiane zostały do niej nasiona pomidorów. Pozwoliliśmy sobie na mały eksperyment, część nasion wysialiśmy tradycyjnie, jak to robimy od lat, a część do ziemi z bokashi. Efekty widoczne były już po tygodniu, zasadnicza różnica polegała na sile kiełkowania. Pomidory wysiane w technologii EM dominowały pod każdym względem. Eksperyment poszerzyliśmy o EM OGRÓD, stosując go do podlewania wybranych roślin, gdy pozostałą część podlewaliśmy wodą bez dodatku EM. Z tygodnia na tydzień różnica pogłębiała się, wszystkie pomidory rozwijały się w tych samych warunkach, były zdrowe, jednak przyrosty pomidorów z EM-em były większe o 50%. W maju przyszedł czas na przesadzenie roślin do gruntu. Różnica jest ogromna, pomidory prowadzone od nasiona z zastosowaniem EM są dwa-trzy razy większe od tradycyjnie uprawianych . Już jesteśmy ciekawi smaku owoców wyhodowanych przy pomocy efektywnych mikroorganizmów, gorąco zachęcamy do własnych doświadczeń w ogrodzie i życzymy wszystkim smacznego!
DW
CO TO JEST BOKASHI
Bokashi znaczy po japońsku- fermentowany-, inaczej mówiąc, kiszony. .
Nazywamy bokashi produkt, składający się przefermentowanych otrąb pszennych, za pomocą efektywnych mikroorganizmów. Służy on jako starter kompostowy . Stosuje się go przy zagospodarowaniu organicznych odpadów z gospodarstw domowych, używając do tego celu specjalnie przystosowane wiaderko. Przez rozszerzenie, mówimy czasami też –bokashi- , o samych odpadach potraktowanych ta metodą .
Oto opis tej metody:
Jak z domowych odpadków robić pełnowartościowy kompost ?
Potrzebne nam będą:
• wiaderko EM (szczelnie zamykany pojemnik z sitkiem i możliwością odprowadzania zbierającego się w nim płynu) .
• bokashi czyli otręby fermentowane z EM.
• domowe odpadki organiczne.
Zaczynamy od wsypania niewielkiej ilości bokashi do wiaderka. Każdą kolejną warstwę odpadków organicznych, grubości około 2,5 cm posypujemy cienką warstwą bokashi. Pojawiający się nadmiar płynu to cenny nawóz, którym można podlewać kwiaty i krzewy po uprzednim rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1: 100/1000 (np. 1 łyżeczka na litr wody). Ostatnią warstwę odpadków obficie posypujemy grubą warstwą bokashi i szczelnie zamykamy.
Latem i wtedy, gdy mamy odpady bogate w proteiny (ser, jajka, ryby), wsypujemy więcej bokashi.
Pełne, szczelnie zamknięte, maksymalnie opróżnione z płynów wiaderko, umieszczamy w ciepłym miejscu, z dala od światła na około 2-3 tygodnie.
Odpowiednio przefermentowane odpadki powinny mieć słodko-kwaśny zapach kiszonki. Zawartość wiaderka zakopujemy w ziemi.
W tym celu wykopujemy dołek głębokości 25 cm i średnicy około 70 cm
. Wsypujemy tam zawartość wiaderka, lekko mieszamy z ziemią i przykrywamy około 8 cm warstwą ziemi.
Po upływie 6/8 tygodni w tym miejscu powstanie piękna, czarna próchnica.
JAK JEST NIE DOBRA POGODA I TAK SIĘ NIE DA NIC ROBIĆ ?
Prawdą jest ,że na ekstremalne sytuacje nie mamy wpływu , jednak kondycja gleby, w dużej mierze warunkuje odporność roślin na czynniki pogodowe.
Próchnica to magazyn wody.
Stosowanie Efektywnych Mikroorganizmów, przyspiesza mineralizację i odbudowę próchnicy. Jej zawartość w glebie z roku na rok wzrasta i poprawia magazynowanie wody. Wysoki poziom próchnicy, wspomaga rozwój systemu korzeniowego gwarantując dobrą kondycję roślin w czasie suszy. Efektywne Mikroorganizmy, podnosząc żyzność gleby, sprawiają, że jest ona przepuszczalna i łatwa w uprawie. Wzrost zawartości próchnicy w glebie, optymalizuje PH i poprawia zasobność gleby w składniki pokarmowe. 1%-owy wzrost zawartości próchnicy w glebie zatrzymuje dodatkowo od 90 do 150 ton wody na 1ha.
Z koleji, w czasie wzmożonych opadów, gleba zachowuje się jak gąbka. Woda nie zostaje na powierzchni gleby . Rośliny są mniej narażone na gnicie, pleśni i ataki chorób grzybowych.
JAK JEDEN PRODUKT MOŻE MIEĆ RÓZNE ZASTOSOWANAIA ?
EM OGRÓD, to jak wszystkie produkty bazujące na technologii EM , kompozycja, ponad 80 precyzyjnie dobranych różnych mikroorganizmów . Każdy ze szczepów, spełnia inną rolę ale współpracują ze sobą . Produkty przemiany materii jednych, są pożywką dla drugich . W ten sposób wspierają się wzajemnie i efekt ich wspólnego działania jest większy niż suma efektu działania poszczególnych szczepów .