Aby nastawiony na jesieni kompost z Efektywnymi Mikroorganizmami był gotowy na wiosnę, najlepiej będzie go przełożyć do kompostownika lub ułożyć pryzmę. Zmieszane, rozdrobione resztki organiczne, odpady kuchenne, słomę, liście, popiół i inne należy przekładać w warstwach 10-20 cm, między nimi opryskiwać lub polewać roztworem 1:5-10 ( zależy od wilgoci kompostu ) EM-NA lub EM Ogród lub EM Bio. Jeżeli kompost jest już mocno wilgotny, można też przekładać warstwą EM Bokashi. Ostatnią warstwę należy przykryć 20 cm „kołderką” liści lub słomy. Poniżej 8 st.C życie organiczne w kompoście zostaje mocno spowolnione. W środku kompostu z EM-ami, tak jak w klasycznym kompoście, temperatury są podwyższone. Przy minusowych temperaturach, na obrzeżach kompostu, procesy rozpadu materii organicznej zatrzymują się, ale głębiej EMy dalej pracują i wytworzy się próchnica.
PS liczymy 1 litr EM na 1 m3 kompostu