Nie zawsze potrzebujemy wielkich ilości EM-ów. Najmniejsze komplety EM plus melasa,możemy rozdzielić na kilka partii.
Mamy tutaj filmik pokazowy, jak zrobić małą porcję EM-A, której będziemy używać w miarę potrzeby.
Ciekawe jest to, że podane w tym filmiku proporcje są inne niż te, które zalecamy. Jest jednak notatka o tym, że proporcje mogą być zależne od krajów.
U nas w Polsce byłoby to 20 ml EM-1 i 20 ml melasy (może trochę więcej melasy?).
Jest też bardzo dobra podpowiedź, aby nalewać trochę czystego EM-1 do korka! Butelką będzie trzeba wstrząsać i otwierać ją, aby wypuścić gaz. W ten sposób stworzymy barierę EM-ową wobec innych mikroorganizmów, które chciałyby rozmnażać się w naszym roztworze. Zauważyć trzeba, że fermentacja może trwać do 3 tygodni. W filmiku używają butelki po EM-X, co też jest dobrym pomysłem. Na pewno ma w sobie pamięć EM-owego rezonansu.
W naszym kraju, pół litra takiego EM-A, z kompletu 200 ml kosztowałoby od około 4zł ! ( z kompletu 500 ml, jeszcze taniej )
Komplet 200 ml można podzielić teoretyczne na dziesięć 500 mililitrowych porcji, ale w praktyce zawsze trochę ubywa przy dzieleniu. Niewykorzystany EM-1 najlepiej trzymać w lodówce.