Dlaczego bokashi czasami pleśnieje?

Od czasu do czasu zdarza się, że otwieram torbę z bokashi, a tu…biało-zielona pleśń na wierzchu… Mam też doniesienia od klientów, że spotkała ich taka sama, niemiła niespodzianka. Doszłam do wniosku, że otwarte bokashi potrzebuje […]

Orzeźwiający koktajl z EM White Refresh

Parę dni temu delektowaliśmy się pysznym, orzeźwiającym koktajlem z kroplą Refresha. Był naprawdę wyśmienity!!! Dzielimy się przepisem! Na zdrowie!!! Wykonanie: Obraną ze skórki i pokrojoną w plastry cytrynę, natkę pietruszki, miętę, imbir i miód (lub […]

Musli śniadaniowe z EM Bokashi

Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek dnia, więc powinno się do niego podchodzić z pietyzmem. A rano bywa to trudne. Dlatego zamiast złapanej w locie kanapki albo bułki, proponujemy musli z EM Bokashi. To błyskawiczny, lekki […]

Przepis na kule bokashi

Jak zrobić 100 kul bokashi?    Potrzebujemy: 15 kg lekko wilgotnej gliny z nieskażonego pokładu 150 ml EM 1 180 ml melasy 300 gr bokashi z otrąb pszennych 20-30 gr proszku ceramicznego EM Super Cera […]

Chleb z bokashi

Zamarzył nam się parę lat temu „chleb taki, jak kiedyś”. Zależało nam, żeby nie było w nim spulchniaczy, ulepszaczy i wszelkich innych wątpliwej proweniencji dodatków. Po długich, bezowocnych poszukiwaniach i licznych zakończonych rozczarowaniem testach, namówiliśmy […]

Surówka z czerwonej kapusty.

Parę słów o otrębach bokashi Ostatnio staram się dodawać bokashi do rozmaitych potraw. Bokashi, czyli fermentowane otręby z Efektywnymi Mikroorganizmami. Nie istnieje liczba pojedyncza od słowa „otręby”, ale stwórzmy ją na potrzeby tego wpisu i […]

Aroniowo-jabłkowy ferment EM u schyłku lata.

Po co nam ten ferment..? Fermenty ziołowo-owocowe na bazie Efektywnych Mikroorganizmów to prawdziwe bomby witaminowe!!! Służą naszemu zdrowiu i urodzie. Dostarczają organizmowi mnóstwo minerałów i antyutleniaczy, hamując procesy starzenia i poprawiając naszą ogólną kondycję fizyczną […]

Osobliwa sałatka.

Popularne lilie „smolinosy” są jadalne, o czym powiedziała nam niedawno nasza koleżanka, znawczyni dzikich roślin jadalnych. Kwitną tylko przez jeden dzień, także wieczorem można bez wyrzutów sumienia zerwać je do sałaty. Tak właśnie zrobiłam i […]

EM Bokashi doskonałe do zakwasu!

EM Bokashi często znajduje zastosowanie w naszej kuchni i to nie tylko do kompostowania! Świetnie sprawdza się również jako składnik kulinarny. Otręby dodajemy do sałat, tart czy zup. Można się też posłużyć nimi przygotowując zakwas […]

Jak namnażać EM-y klasyczną metodą?

Na samym początku przygody z Efektywnymi Mikroorganizmami warto opanować sztukę ich namnażania według klasycznego przepisu. Potrzebujemy: • Pojemnik szklany, ceramiczny lub plastykowy. Może to być: butelka po wodzie, litrowa, półtoralitrowa, pięciolitrowa, słoik (najlepiej z ciemnego […]